Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden?

Waarom willen we toch altijd aardig gevonden worden? Waarom pleasen we zo vaak? En is dit meer een vrouwelijk dan een mannelijk kwaaltje.

Over dit laatste is onderzoek niet duidelijk. Er is evenveel onderzoek dat aantoont dat vrouwen hier gevoeliger aan zijn, dan onderzoek dat aantoont dat mannen hier evenwaardig zijn. Toch speelt hier cultuur en opvoeding nog altijd een rol. Het is nog altijd zo dat meisjes nog meer worden opgevoed met de waarden van aardig zijn en empathie ten op zichten van jongens.

Pleasen, geen nee kunnen zeggen, altijd rekening houden met anderen, schuldgevoelens omdat we niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen zijn allemaal symptomen van perfectionisme. Wat als klein kind voor je werkte, nl. aardig zijn om meer aandacht te krijgen van mama en papa, oma en opa, de juf, … wordt voor de volwassene jij soms een struggle en stress. Want altijd aardig gevonden willen worden en geen nee kunnen zeggen betekent ook dat je teveel hooi op je vork neemt, dat je jezelf continu in tienen zou willen snijden om overal tegelijk te kunnen zijn, je loopt jezelf voorbij, maakt geen tijd voor jezelf en voor ontspanning want je denkt continu aan de noden van anderen en als dit lang blijft duren …. Burn-out. Pleasen, perfectionisme kan dus gezien worden als een kinderlijk verlangen om aardig gevonden te worden dat niet mee geëvolueerd is naar een volwassen versie waardoor je afhankelijk wordt van de goedkeuring en waardering van anderen. Je doet dus aardig tegen anderen om uiteindelijk via de waardering van anderen ook jezelf aardig te vinden. Het gevoel van eigenwaarde start dan bij anderen in plaats van dat te vinden dicht bij jezelf.

Wat kan je hier aan doen? Doorbreek het patroon! Want dat is het, een patroon dat je jezelf hebt aangeleerd maar nu niet meer werkt. Leren nee- zeggen is bv. een eerste stap. En kan je niet dadelijk nee zeggen, start dan met voor “Ik denk er even over na en kom er nog op terug.” Zo geef je jezelf de tijd om even de zien wat er voor je past, te voelen hoe het zit en te doen wat voor jou goed is.

Heb je hulp nodig bij het verbreken van dat patroon? Stuur dan een mailtje naar sabine@ijk-coaching.com of vraag een gratis vrijblijvend telefonisch gesprek aan via https://www.ijk-coaching.com/contact

Wil jij ook ontdekken hoe sterk perfectionisme jouw leven beheerst?

Vraag dan vrijblijvend onze vragenlijst aan. Tijdens een kennismakingsgesprek bekijken we samen je noden en behoeften en schatten we in hoeveel sessies er nodig zijn. Schrijf je in voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek

Door verder te gaan accepteert u onze privacy policy

Bedankt! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.